Співпраця України і Росії у сфері авіабудування посилює позиції наших країн. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров.

«Україна традиційно спеціалізується на створенні важких транспортних літаків, середньомагістральних пасажирських лайнерів і на авіамоторобудуванні. У цій галузі ми досі випереджаємо світові розробки. У той же час у Росії у цих сегментах авіабудування помітних досягнень досі немає. Очевидно, що співпраця у галузі авіабудування посилює позиції наших країн», - сказав він.

Азаров нагадав, що сьогодні Україна і РФ реалізують такі масштабні проекти, як серійне виробництв пасажирського літака АН-148 і АН-140, модернізація літаків АН-124-100, а також ведеться розробка і серійне виробництво військово-транспортного літака АН-70 з двигунами Д-27.

У той же час прем'єр зауважив, що Україна також реалізує спільні проекти з Китаєм, Індією, Іраном, Казахстаном, Кубою та іншими країнами.

Азаров зазначив, що сьогодні на ринку авіабудування дуже серйозна конкуренція. «Потрібно визнати, що сьогодні Україна одна поки не може виконати таке завдання. Ми розуміємо, що розвиток авіаційної галузі потребує значних фінансових ресурсів. Тому держава створює умови для інвестиційно-інноваційного розвитку аерокосмічної галузі», - сказав він і доручив Міністерству промислової політики, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів та Міністерству закордонних справ, Державному космічному агентству і Державному концерну «Укроборонпром» підготувати матеріали для проведення розширеної наради під головуванням прем'єр-міністра з даного питання.

«Потрібно розробити низку системних конкретних заходів, які повинні стимулювати вітчизняне авіабудування. Особливо прошу врахувати, що більшість діючих найперспективніших програм в авіабудівній галузі так чи інакше здійснюються і реалізуються разом з РФ», - підкреслив Азаров.

Як повідомляв ForUm, віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін сказав, що сумнівається у доцільності подальшої співпраці з Україною в авіабудуванні, коментуючи ситуацію з проектами АН-124 «Руслан» і АН-70.

Україна і РФ домовилися про спільне виробництво АН-124.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215