Заяви російських політиків і керівництва не змусять українських парламентаріїв змінити свою позицію при голосуванні за євроінтеграційні закони. Таку думку висловив народний депутат від фракції Партії регіонів Володимир Олійник.

«У нас є законодавча база, були законодавчі ініціативи. Якщо ви пам'ятаєте, до цього були розмови, доктрини і т.д. У 2010 році з ініціативи Президента ми прийняли фундаментальний закон «Про засади зовнішньої і внутрішньої політики» і чітко закріпили євроінтеграційний процес. Ми його вже значною мірою пройшли, експерти кажуть, що приблизно 50%, істотно змінили (адаптували під європейське законодавство. - Ред.) 60 законів», - сказав депутат, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Олійник усвідомлює, що на євроінтеграційному напрямі курс України важкий. «Можна одяг поміняти, але треба поміняти себе, самим стати європейцями: за поведінкою, за ставленням один до одного, до закону. У цьому сенсі наш шлях не простий, але ці зміни потрібні, в першу чергу, Україні», - підкреслив депутат.

Він зазначив, що «стратегічний (євроінтеграційний. - Ред.) напрям підтримує абсолютна більшість у фракції Партії регіонів, але є і прихильники іншого курсу».

Олійник зазначив, що при підписанні Угоди про асоціацію з ЄС Україна більше виграє, ніж втратить. «З одного боку, ми дещо можемо втратити, але я сподіваюся, що ми більше придбаємо найближчим часом, зокрема, прийдуть інвестори», - підкреслив народний депутат.

«Як тільки Угода буде підписана, повірте мені, інвестори виявлять величезну зацікавленість», - додав він.

За словами депутата, в Україні має бути «визначеність щодо європейського курсу розвитку, щодо боротьби з корупцією».

Він також зазначив, що сьогодні вже зрозуміло, що українсько-російський договір стосовно газу, підписаний екс-прем'єром України Юлією Тимошенко у 2009 році, був політико-правовим договором, а не економічним, «як договір для залучення України до Митного союзу, коли ми запросили ринкову ціну, сказали: немає проблем, вступайте до Митного союзу». За словами Олійника, такий розвиток подій підштовхнув Україну шукати альтернативні варіанти.

«Якщо тільки Росія, яка, не доведи Господи, буде застосовувати санкції, причому не економічного характеру, а політичного ..., безумовно, ми знайдемо нові ринки збуту, а й Росія втратить... Ми не хочемо такого розвитку подій. Нам потрібні взаємовигідні партнерські відносини, але, як писав колись Шевченко, у кожного у своїй хаті - своя правда, своя воля», - підсумував народний депутат.

Нагадаємо, радник президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що Україна, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, перестане бути для Росії стратегічним партнером і фактично позбудеться статусу суб'єкта міжнародного права.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

300