Завершено підготовку проекту нового закону України «Про прокуратуру», документ вже направлений до Венеціанської комісії. Про це сказав генеральний прокурор України Віктор Пшонка 12 серпня на нараді з питань реформування органів, повідомляє прес-служба ГПУ.

«Зараз робочою групою, cтвореною Президентом України, завершено підготовку проекту нового закону України «Про прокуратуру». Цей документ вже направлений до Венеціанської комісії. І після висновків комісії проект закону має розглянути парламент, і розставить крапки над «і» у цій тривалій дискусії», - сказав Пшонка.

Генеральний прокурор України підкреслив, що зміни, які пропонуються проектом закону, обґрунтовані вимогами сьогодення і необхідні.

«Настав час, коли органи виконавчої влади і державного контролю повинні взяти на себе всю повноту відповідальності за стан виконання законів на відповідній території або в галузі», - сказав він.

За його словами, тільки комплексна реформа прокуратури шляхом прийняття нового закону дозволить вибудувати ту модель прокуратури, яка відповідає сучасному етапу розвитку нашої держави.

«А проект Закону «Про прокуратуру», підготовлений робочою групою, здатний побудувати таку модель», - зазначив Пшонка.

За словами Генерального прокурора, за весь цей час було підготовлено кілька проектів законів про прокуратуру, які мали на меті комплексну реформу, однак жоден з них не був у цілому схвалений Венеціанською комісією і не став предметом розгляду Верховної Ради.

У своєму вступному слові на нараді Пшонка, зокрема, вказав на те, що Україна взяла на себе зобов'язання перед Радою Європи щодо зміни ролі та функцій прокуратури ще у 1995 році. І за цей час було здійснено низку заходів щодо реформування прокуратури.

Зокрема, у 2001 році під час «Малої судової реформи» прокуратуру позбавили повноважень самостійно санкціонувати арешти й обшуки, здійснювати нагляд за законністю судових рішень, порушувати дисциплінарні провадження відносно суддів.

У 2003 році прокурорів позбавили права нагляду за виконавчим провадженням.

Починаючи з 1 липня 2007 року, в МВС передано слідство щодо злочинів проти особи (15 статей). Торік разом з прийняттям нового КПК істотно скорочена категорія справ, які підслідні органам прокуратури.

«Повноваження слідчих прокуратури стосовно проведення досудових розслідувань щодо певних суб'єктів і щодо військових злочинів залишені максимум на п'ять років», - нагадав Генеральний прокурор.

Він також додав, що у вересні 2012 року змінами до Закону України «Про прокуратуру» суттєво обмежені повноваження прокурорів у некримінальній сфері.

Нагадаємо, Пшонка раніше повідомляв, що проект закону «Про прокуратуру» у повному обсязі скасовує загальний нагляд.

Він також говорив, що у п'ятницю, 2 серпня, проект закону «Про прокуратуру» буде направлено на експертизу до Венеціанської комісії.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1152