Уряд Непалу буде ретельніше контролювати експедиції на Еверест.

Згідно з новими правилами, починаючи з наступного року, у базовому таборі будуть постійно перебувати представники влади, які контролюватимуть сходження, допомагатимуть альпіністам, координуватимуть рятувальні операції, а також стежитимуть за захистом навколишнього середовища.

«Необхідність постійного урядового механізму в базовому таборі Евересту... допоможе регулювати дії альпіністів», - сказав Пурна Чандра Бхаттарай, начальник відділу туризму, який здійснює нагляд над альпінізмом у Непалі.

Влада Непалу вирішила посилити контроль над експедиціями, що намагаються підкорити найвищу вершину світу, після низки гучних скандалів - у тому числі після бійки між шерпами і альпіністами, передає «ВВС».

Згідно з діючими нині правилами, в кожну експедицію повинен входити держслужбовець як офіцер зв'язку. Але чиновники часто навіть не виїжджають за межі Катманду, і ніхто не регулює дії альпіністів, що добралися до схилів гори.

Представники непальського уряду й альпіністи стверджують, що нові правила обмежать зростаючу конкуренцію за встановлення, як вони кажуть, ексцентричних рекордів. Тепер альпіністи повинні будуть заздалегідь повідомити владі про свої наміри встановити нові рекорди.

«У наші дні є люди, які намагаються встановити незвичайні і дивні рекорди - як, наприклад, діставшись до вершини, стати на голову або роздягнутися догола», - розповідає шерпа Анг Черінг, екс-президент Асоціації альпінізму Непалу.

Професійні провідники, проте, вважають, що відстежити все, що відбувається на вершині Евересту, все одно буде практично неможливо.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

207