Прем'єр-міністр Лівії Алі Зідан запевнив віце-прем'єр-міністра Костянтина Грищенка в тому, що життю і здоров'ю громадян України, членів екіпажу судна «Етель», захопленого 17 липня бойовиками в Лівії, нічого не загрожуватиме, повідомили у прес-службі віце-прем'єр-міністра.

Про це глава лівійського уряду заявив на зустрічі з Грищенком, який вчора за дорученням Президента України Віктора Януковича здійснив робочий візит до м. Тріполі.

Грищенко повідомив лівійській владі позицію офіційного Києва щодо необхідності якнайшвидшого звільнення затриманого в порту м. Бенгазі 17 липня п.р. судна «Етель» з 19 українськими моряками на борту, зазначивши неприйнятність дій щодо громадян України.

«Якою б не була мотивація нападників, вона не виправдовує застосування сили проти людей, їх залякування та створення небезпеки для їхнього життя і здоров'я», - зазначив Грищенко, підкресливши, що якнайшвидше звільнення і повернення українських громадян на Батьківщину є пріоритетним питанням для уряду.

У той же час віце-прем'єр запевнив представників лівійської влади у проведенні справедливого і неупередженого розслідування українськими компетентними органами справи стосовно вантажу судна «Фаїна» з вантажем автомобілів, затриманого в порту м. Іллічівськ.

Зідан повідомив, що дав доручення міністру юстиції Лівії прибути в м. Бенгазі з метою вирішення ситуації із затриманими українцями.

Під час зустрічей Грищенко зазначив, що Україна зацікавлена ​​у зміцненні конструктивного діалогу з Лівією, підтримує процеси демократичних перетворень і кроки, спрямовані на стабілізацію ситуації в країні, вирішення питань безпеки, розвиток збройних сил і правоохоронних органів, здійснення комплексу реформ.

Окрему увагу під час переговорів Грищенко приділив обговоренню питання захисту прав та інтересів 23 громадян України, затриманих на території Лівії у серпні 2011 року. Віце-прем'єр-міністр підкреслив необхідність якнайшвидшого розгляду питань щодо затриманих українців.

Крім того, під час робочого візиту віце-прем'єр приділив увагу питанню безпеки громадян України, які працюють у Лівії.

«Під час збройного конфлікту в Лівії велика кількість українських медиків не покинули територію країни, а продовжили виконувати свій професійний обов'язок, рятуючи життя і здоров'я лівійців. Біль війни не оминув і українців. 20 квітня 2011 р. унаслідок мінометного обстрілу в м. Місурата загинув український педіатр.

Тому позиція офіційного Києва полягає в необхідності захисту українських медиків, які виконують таку важливу гуманітарну місію у Лівії, та недопущення порушення їх прав та інтересів, у тому числі з боку роботодавців», - переконаний віце-прем'єр України.

Нагадаємо, 17 липня в порту Бенгазі озброєними громадянами Лівії захоплене і на даний момент утримується судно «Етель», що прибуло в країну під прапором Сент-Кітс і Невіс, екіпаж якого складається з 19 громадян України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

245