Під час урочистих заходів, присвячених 1025-річчю Хрещення Русі, українські топ-політики остаточно дали зрозуміти російським, що в геополітичному плані вибирають ЄС, а не Митний союз.

Таку думку висловив політолог, керівник Аналітичної групи ім. Григорія Сковороди Валерій Кучерук, коментуючи спроби представників Російської Федерації використати святкування для корекції зовнішньополітичного вектора України.

«Задовго до початку святкових заходів було зрозуміло, що для президента РФ Володимира Путіна і патріарха Кирила святкування річниці Хрещення Русі буде чи не останнім шансом публічно вплинути на українську політичну еліту в контексті її євроінтеграційних спрямувань, - заявив він. - Однак ця спроба практично провалилася, тому, незважаючи на загальний інформаційний негатив, пов'язаний з усіма цими бронепоїздами, безпрецедентними заходами безпеки, забороною політичних акцій і обмеженнями для простих громадян, можна побачити і позитивні для України моменти в стратегічній перспективі».

За словами експерта, на самому початку святкування Віктор Янукович несподівано жорстко заявив, що не допустить використання іноземними державами церков для впливу на внутрішньополітичну ситуацію в Україні.

«Зрозуміло, що Президент мав на увазі саме Росію, оскільки крім неї жодна держава раніше не була помічена в спробах впливу на Україну через інститути церкви. Також, м'яко кажучи, недипломатична поведінка російського президента, який провів зі своїм українським колегою чверть години, після чого поїхав на «круглий стіл» маргінальної проросійської організації Віктора Медведчука, свідчить про те, що Володимиру Путіну не вдалося переконати Віктора Януковича поставити на Митний, а не Європейський Союз», - переконаний експерт

У зв'язку з цим, за його словами, у відносинах двох країн зараз спостерігається «розлучення і дівоче прізвище», але саме перед листопадовим самітом Україна-ЄС це скоріше позитив, ніж негатив», - зазначив Кучерук.

«Результатом всього цього, звичайно, стануть торгові війни та інформаційні провокації проти України закордоном, які вже почалися», - підкреслив експерт.

Саме тому, на думку політолога, представники українських політичних еліт, як влади, так і опозиції, зараз повинні максимально консолідуватися.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

291