В Україні і православному світі 27-28 липня відзначають велике християнське свято – 1025-річчя Хрещення Київської Русі.

Епіцентр церковного свята припаде на столицю. Київська влада підготувала широку культурну програму з розважальних та духовно-пізнавальних дійств.

З вечора п'ятниці у місті спостерігається аншлаг паломників і туристів, а також почесних гостей. У зв'язку з цим у центрі Києва запроваджені автотранспортні обмеження.

Нагадаємо, що на Майдані Незалежності та прилеглій території заборонено проводити масові акції у дні святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

«Рішенням Окружного адміністративного суду Києва від 19 липня 2013 року встановлено обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання шляхом заборони проводити заходи і встановлювати малі архітектурні форми у вигляді наметів, кіосків, навісів, у тому числі тимчасових та пересувних, а також на використання гучномовців з 20 по 31 липня 2013 року у Києві на Майдані Незалежності та прилеглій території», - нагадали у департаменті громадських комунікації КМДА.

Вперше у новітній історії столиця України приймає настільки представницьку делегацію від світового православ'я. У Києві очікують глав дев'яти і представницьких делегацій від шести помісних православних церков, передає «РБК».

Деякі з VIP-персон уже в Києві. Вчора у другій половині дня прибув патріарх Кирило з численною делегацією ієрархів. Відразу після прибуття він провів молебень у Києво-Печерській Лаврі, куди привіз святиню – Хрест святого апостола Андрія Первозванного.

Надалі реліквія буде на загальному огляді.

На святкування Хрещення Русі для урочистої участі прибудуть президенти трьох держав. В українському МЗС підтвердили візит глав Росії, Молдови та Сербії.

Високих гостей могло би бути і більше, але не всі відгукнулися: так, президента Білорусі Олександра Лукашенка на київських урочистостях не буде. Вчора його прес-служба повідомляла про те, що лідер держави побував на будівництві аквапарку у Мінську. «Щодо приїзду Олександра Лукашенка у нас підтвердження немає», - лише констатував у п'ятницю представник МЗС Євген Перебийніс.

Неприїзд Лукашенка пояснюють по-різному, зокрема, банальною зайнятістю першої особи: мовляв, готується до проведення «хресних» святкувань у самому Мінську. Туди, як планується, літерний спецпотяг церковних ієрархів на чолі з патріархом Кирилом прибуде у понеділок, 29 липня. Київський залізничний вокзал делегація православної еліти покине у неділю ввечері.

Святкування з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі триватимуть і в неділю, 28 липня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

305