Інформація про можливе стягнення додаткової плати за ввезення в Україну пристроїв, що підтримують Wi-Fi, не відповідає дійсності, повідомила прес-служба Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Згідно з повідомленням, 16 липня 2013 коду комісія прийняла за основу проект рішення «Про затвердження Переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для ввезення яких, зокрема, переміщення у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, не потрібні дозволи».

«Рішення комісії викликало резонансну увагу з боку ЗМІ і було висвітлене багатьма друкованими та інтернет-виданнями, телеканалами. Однак моніторинг публікацій та повідомлень свідчить про недостатню інформованість представників ЗМІ з цих питань, що створює умови для спотвореного сприйняття суспільством дій регулятора», - констатує комісія, передає «УНІАН».

Як повідомляє НКРЗІ, відповідно до закону «Про радіочастотний ресурс України», ввезення з-за кордону, реалізація та експлуатація радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв (далі - РЕЗ та ВП) здійснюється на дозвільній основі, є елементом захисту громадян України від неякісної продукції. У той же час НКРЗІ, відповідно до закону, має право визначати перелік радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, для ввезення з-за кордону та експлуатації яких не потрібні дозволи.

НКРЗІ у 2010 році затвердила такий перелік пристроїв, в якому вказані тип радіообладнання, смуги радіочастот, в яких експлуатується устаткування з мінімальними технічними характеристиками, і вихідна потужність передавача. У разі перевищення зазначених технічних характеристик РЕЗ та ВП їх ввезення регулюється іншими нормативними документами.

«Перелік не передбачає додаткових стягнень, а сприяє створенню умов для збільшення кількості обладнання, яке буде ввозитися на бездозвільній основі, у тому числі із застосуванням Wi-Fi, зменшує витрати при ввезенні обмеженої кількості обладнання для власного споживання», - зазначає комісія.

Нагадаємо, послуга Wi-Fi у київському метрополітені має бути платною. Про це заступник голови КМДА Михайло Костюк заявив у ході прямої лінії у редакції газети «КП в Украине».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203