Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Джон Теффт, який завершує місію в Україні, вважає, що вибір Європейського Союзу має великі перспективи для України, ніж вибір Євразійського, однак добросусідство з Росією є також важливим. Про це він сказав в інтерв'ю газеті «День».

«У вашій країні, дійсно, ведеться велика дискусія з цього приводу, за якою ми стежимо. Але Президент вибрав те, що, я вважаю правильною політикою, Україна має бути частиною Європи і одночасно намагатися підтримувати хороші відносини з Росією. І Сполучені Штати не проти цього. Ми бачимо майбутнє України в Європі, але ми розуміємо, що Росія - важливий сусід, враховуючи історію, традиції та тісні економічні зв'язки, і вам необхідно з нею співпрацювати. Але коли йдеться про вибір конкретного союзу і коли справа доходить до митних та інших економічних питань, то, на мою думку, Європейський Союз відкриває великі перспективи», - сказав він.

Він також підкреслив важливість реформ, над якими Україна працює з метою підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

«Я думаю, що ЄС склав дуже хороший список. Над багатьма речами, які вони включили у цей список, ми працюємо спільно з ЄС. І ми пишаємося тим, що допомогли розробити кримінально-процесуальний кодекс. На нашу думку, нове законодавство про вибори, про судову систему і фундаментальні зміни у прокуратурі мають вирішальне значення для майбутнього України. Так що ми дуже підтримуємо ці реформи і ми так само, як Європейський Союз, співпрацюємо з чиновниками, які працюють над важливими для вашої країни реформами», - сказав Теффт.

При цьому він висловив сподівання, що Угода з ЄС буде підписана, «тоді в листопаді ми всі зможемо привітати один одного і пишатися тим, що було зроблено, навіть більше, ніж фактом підписання угоди, тим, що Україна рухається в напрямі, якого ми всі хочемо: демократичної держави з ринковою економікою, у якій панує верховенство права».

Як раніше повідомляв ForUm, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди.

МЗС України вважає, якщо питання підписання Угоди не буде штучно політизуватися, то Асоціація дійсно буде підписана в листопаді.

26 червня Комітет з міжнародних справ Сенату США одноголосно затвердив кандидатуру Джеффрі Пайятта на посаду посла в Україні.

Посол США в Україні Джон Теффт прогнозує прибуття нового посла Джеффрі Пайятта (Geoffrey Pyatt) в Україну в серпні поточного року.

Джон Теффт обіймає посаду посла США в Україні з листопада 2009 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

322