Спроба реприватизації комбінату «Арселор Міттал Кривий Ріг» через суд стала однією із найбільш несподіваних, але невдалих інформаційних операцій останнього часу. Про це заявив медіа-експерт Сергій Черненко, автор книг «Інформаційні війни» і «Телебачення спецоперацій».

Нагадаємо, вчора Господарський суд Києва закрив справу про реприватизацію комбінату, порушену за позовом 2005 року консорціуму «Інвестиційно-металургійний союз», власниками якого є Рінат Ахметов і Віктор Пінчук. При цьому власники ІМС повідомляли, що не мають відношення до перегляду цієї справи і не мають наміру повернути собі комбінат.

«Представники СКМ ніяких заяв або клопотань до Господарського суду Києва не подавали і у суді не були», - заявила група СКМ. 9 липня справу було закрито саме через неявку позивачів.

На думку Черненка, обставини несподіваного повернення суду до цієї справи говорять про те, що імена Ахметова і Пінчука могли бути використані для прикриття справжніх ініціаторів реприватизації.

«Поєднання «Криворіжсталі», з його резонансної історією, та імен найбільших підприємців - це інформаційний механізм, який безвідмовно спрацював для привернення уваги громадськості. Проте інтереси позивачів так і не були підтверджені. Так само як і участь у цьому процесі віце-прем'єра Олександра Вілкула, незважаючи на відверто непрості публічні відносини з ним, керівництво АМКР заявило, що не бачить у Вілкулі ініціатора відбирання комбінату. Відповідно, була розіграна карта уявної атаки на рентабельний актив руками великих промисловців і високопоставлених чиновників. В українських реаліях повірити в таку схему дуже легко», - зазначив експерт.

На думку Черненка, вчорашнє рішення суду могло бути проміжним кроком у реалізації цієї кампанії.

«Для Ахметова і Пінчука історія «Криворіжсталі» закінчилася ще в 2005 році, коли вони погодилися прийняти будь-яке рішення суду щодо реприватизації комбінату. Тоді ситуація з поверненням у держвласність комбінату і його повторним продажем новому інвестору була максимально використана як іміджевий інструмент нової влади. На аукціон, у ході якого комбінат купив Mittal Steel, особисто прийшли і Віктор Ющенко, і Юлія Тимошенко (до того часу, правда, вже відправлена ​​ у відставку). У результаті «Криворіжсталь» виявилася єдиним прикладом тієї масштабної реприватизації, яку обіцяв Ющенко у рамках своєї виборчої кампанії. Зараз же обговорення реприватизації знову похитнуло інвестиційний імідж України, але конкретних дивідендів нікому не принесло. Поки до кінця не зрозуміло, хто ж стояв за атакою насправді. Але однозначно хтось досить впливовий для того, щоб змусити суд поновити справу майже десятирічної давності. Не виключено, що так перевірялася грунт для подальших кроків проти АМКР», - заявив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281