Затримка з видачею закордонних паспортів тимчасова і пов'язана зі зміною виробника бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Як передає кореспондент ForUm'у, про це повідомив на брифінгу голова Державної міграційної служби Микола Ковальчук.

Він нагадав, що закордонні паспорти з полікарбонатною сторінкою в Україні виготовляються з 2007 року, і весь цей час держава закуповувала бланки паспортів у приватного консорціуму ЄДАПС. Проте цього року, за словами Ковальчука, конкуренцію йому склало ДП «Поліграфкомбінат «Україна».

«Це позиція і уряду, і держави в цілому, що правильно буде, якщо бланки буде виробляти державне підприємство», - сказав він.

Глава міграційної служби повідомив, що у зв'язку з цим 26 червня був проведений тендер, за результатами якого бланки паспортів були закуплені у поліграфкомбінату «Україна».

«Є певні тендерні процедури, тільки 8 липня, у понеділок, ми зможемо підписати договір з «Україною», і вона повинна буде провести відвантаження бланків. Проблеми з друком паспортів немає, оскільки державне підприємство персоналізації документів знаходиться у віданні Державної міграційної служби і готове цю роботу виконати (щодо заповнення порожніх бланків - Ред.), тільки були б бланки», - сказав Ковальчук.

Він повідомив, що сьогодні закордонні паспорти чекають близько 100 тисяч українців.

«Але до цього числа входять всі люди, які подали документи, і не обов'язково у них підійшов термін отримання готових закордонних паспортів. Точно знаю, що не отримали вчасно паспорти ті, хто замовляв їх у терміновому порядку», - заявив він.

При цьому Ковальчук не зміг сказати, чи буде таким людям надана компенсація за прострочену послугу.

«Думаю, сам я ці гроші не зможу повернути. Якщо в судовому порядку мені скажуть повернути цим людям гроші - тоді звичайно, тільки в судовому порядку, я думаю», - сказав він.

Крім того, Ковальчук розповів, що зміна виробника бланків паспортів не підвищить вартість документів. Звичайний закордонний паспорт як і раніше коштуватиме 377 грн. 15 копійок. «Зате термінові паспорти, які роблять 10 днів, коштуватимуть дешевше», - зазначив він.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

469