У Каїрі протестувальники захопили штаб-квартиру правлячої в Єгипті руху «Брати-мусульмани». Спочатку будівлю підпалили, а потім у ній влаштували погром, повідомляє Agence France-Presse з посиланням на очевидців.

В офісі під час штурму не було членів руху, тому що їх евакуювали з будівлі вранці 1 липня у супроводі групи певних людей. Очевидці повідомляють, що із вікон штаб-квартири викидають різні речі. Крім того, із будівлі виносять предмети побуту, зокрема, меблі.


 
За даними Reuters, яке посилається на джерела у правоохоронних органах, у ході штурму будівлі загинули п'ятеро осіб. Крім того, понад 100 людей були поранені, повідомляє «Lenta.ru».

Штурм штаб-квартири «Братів-мусульман» тривав з неділі, 30 червня. Протестувальники, в основному молоді люди, закидали будівлю камінням і пляшками із запальною сумішшю. Особи, які перебували всередині штаб-квартири, у тому числі охоронці, стріляли по нападникам.

У понеділок, 1 липня, опозиційний рух «Тамарруд» пред'явив єгипетському президентові Мухаммеду Мурсі ультиматум. Він пообіцяв, що якщо президент не піде зі своєї посади до вечора вівторка, то протестувальники організують акції громадянської непокори і спробують взяти штурмом президентський палац.

Напередодні у неділю, 30 червня, в різних єгипетських містах пройшли масові антиурядові протести, приурочені до річниці інавгурації президента Мухаммеда Мурсі. За даними агентств, тільки в Каїрі та в Олександрії на вулиці вийшов мільйон людей. Акції були визнані найбільш численними з 2011 року. У деяких містах протестувальники вступили у сутички з прихильниками Мурсі. Точне число жертв заворушень невідоме, за різними даними, загинули від 5 до 14 осіб.

Противники Мухаммеда Мурсі звинувачують його у надмірній ісламізації країни, а також у спробі створити у Єгипті авторитарний режим. Президент раніше визнавав, що скоїв низку помилок, однак відмовлявся піти у відставку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246