Сьогодні в Києві розпочала роботу Перша міжнародна експертна сесія «Як зробити інтелект ресурсом розвитку України?». Понад 100 експертів, футурологів з країн Європи, України та Росії обговорюють спільне бачення і модель ефективного використання українського інтелектуального ресурсу. Захід проходить 27-28 червня за підтримки Кабінету Міністрів.

Під час обговорення моделей розвитку інтелектуального потенціалу України між учасниками сесії розгорілася гаряча дискусія про те, на що ж дійсно необхідно робити ставку і державі, і бізнесу. Живий інтерес вчених до даної теми організатори пояснюють наявністю ресурсів, зокрема фінансування тих проектів, які будуть розроблені за підсумками сесії.

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, звертаючись до учасників на відкритті сесії, повідомив, що приватні інвестори і підприємства виділили 40 мільйонів гривень на розвиток інтелектуального потенціалу. Він і поставив завдання для вчених - використовувати ці кошти максимально ефективно.

Під час дискусії особливу увагу учасники сесії приділили проблемам освіти в Україні та пошуку альтернативних шляхів його отримання. Зокрема, запропонували зробити ставку на школу нового типу, а також розвивати нові форми отримання освіти - вдома, онлайн навчання та ін.

Крім того, учасники сесії торкнулися однієї з найболючіших тем для України - «витік мізків», тобто проблеми масової міграції українських фахівців за кордон. Так, польський режисер Кшиштоф Зануссі у своєму відеозверненні назвав цей процес небезпечним для країни: «Зміна суспільства починається від певних груп - еліт. Еліта - це не банкіри, не бізнесмени, не люди при владі. Еліта - це завжди ті, хто несе відповідальність за інших. Тому формування еліт - дуже важлива справа. Проблемою і небезпекою є, коли еліти залишають свою країну, і працюють не на її благо, а для інших народів і країн, інтегруючись з ними».

У результаті учасники сесії проголосували за шість напрямів, від яких залежить майбутнє інтелектуального потенціалу України: вітчизняна наука та інженерія; розвиток духовності, віри і волі (у тому числі і соціальна підтримка молодих учених); інфраструктура (проблеми освіти та підтримка малих інтернет-груп) ; розробки майбутнього та інші формати роботи з часом; економічні питання; стабільний розвиток - територіальний і торговий. Експерти ухвалили рішення розділитися на 6 груп відповідно, кожна з яких буде лобіювати виділення коштів на конкретний напрям. Висновки і пропозиції стануть основою групової роботи, яка продовжиться завтра, 28 червня.


снимали спасатели">Alpha

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199