Директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», член Конституційної асамблеї Володимир Фесенко прогнозує, що до кінця 2013 року остаточного проекту змін до Конституції України не буде. Таку думку він висловив сьогодні під час прес-конференції.

«Є багато правильних ідей і пропозицій, але над цим текстом ще потрібно працювати, і я не впевнений, що до кінця року ми отримаємо остаточний проект конституційних змін, хоча за попереднім планом до цього часу вони повинні були бути», - сказав Фесенко.

Він також висловив думку, що не варто поспішати у цьому питанні тільки з суто політичних міркувань, а потрібно виважено підійти до процесу змін до Конституції, щоб у результаті отримати якісний текст.

Він також зазначив, що в даний час існує думка, що робота Конституційної асамблеї та обговорення змін до Конституції робиться для того, щоб Президент узурпував владу.

За словами Фесенка, такі підозри можуть виникати, але вони не мають підтвердження, зокрема й через те, що в Конституційній асамблеї сьогодні немає єдиної думки в питаннях посилення повноважень Президента, повідомляє «УНІАН».

Він також висловив думку, що «у сирому» варіанті проекту концепції змін до Конституції є правильні і позитивні тези, зокрема, те, що зберігаються прямі вибори Президента. Також, на його думку, позитивною пропозицією є те, щоб зміни до виборчого законодавства вносилися конституційною більшістю і не менш ніж за рік до виборів.

Також, за словами Фесенка, хоча і туманною, але правильною є пропозиція про те, щоб збалансувати діяльність Президента і парламенту в питанні впливу на уряд. На сьогоднішній день, за його словами, з тексту концепції невідомо, хто саме ініціюватиме створення уряду, хоча і пропонується посилити вплив на уряд парламенту.

Також, за словами політолога, Конституційна асамблея може підготувати один текст концепції, а потім з ініціативи окремих її членів можуть з'являтися пропозиції, зокрема, про надання російській мові статусу державної. «Таке з високою достовірністю буде, тому що це відповідає поглядам окремих людей», - сказав Фесенко.

Як раніше повідомляв ForUm, Конституційна асамблея має намір остаточно затвердити проект концепції змін до Конституції восени 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

288