Міністр освіти і науки Дмитро Табачник вважає, що Україна і Польща повинні взаємно засудити дії українських організацій та польських формувань, які призвели до численних жертв у 40-х роках минулого сторіччя.

«...Треба, щоб державні та місцеві керівники України приходили до польських могил, польські керівники до могил українців, які загинули у 1943 році, і говорили про взаємну трагедію. По-моєму, треба, щоб українська сторона дала негативну оцінку проявам жорстокості з боку українських організацій, а польська, може, у взаємному документі, також негативно оцінила прояви жорстокості і свавілля до дітей і жінок, які проявили польські збройні формування - це єдиний крок до примирення», - сказав Табачник у програмі в ефірі телеканалу «Інтер».

Він нагадав, що у 2003 році президенти України та Польщі прийняли спільну заяву «Про примирення в 60-у річницю трагічних подій на Волині», повідомляє «Інтерфакс-Україна».
«Треба ту формулу, яку ми сконструювали спільно у 2003 році: «прощаємо і просимо прощення» через десять років доповнити більш сильною політичною формулою: «просимо вибачення і вибачаємо». Це було б наступним кроком подолання наслідків волинської трагедії», - підкреслив міністр.

Нагадаємо, Сенат Польщі ухвалив заяву «У 70-ту річницю Волинського злочину», в якій ці події названі «етнічною чисткою з ознаками геноциду» і наголошується, що жертвами антипольської акції УПА стало приблизно 100 тис. поляків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

370