В оновленій Конституції пропонується зберегти порядок обрання Президента України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років.

Це передбачено проектом Концепції внесення змін до Конституції України, який буде винесено на розгляд Асамблеї в п'ятницю.

Згідно з документом, у Конституції не буде визначена конкретна форма правління. «Оскільки Україна не є абстрактною «республікою» (стаття 5), а є республікою з Президентом, а від цього йде визначення форми правління у державі («парламентська», «президентська», змішана). У контексті принципу поділу державної влади це визначення буде залежати від тих повноважень, які будуть закріплені для Президента України, Верховної Ради і Кабінету Міністрів. Однак це не означає, що в розділі I повинна бути визначена конкретна форма правління в Україні, достатньо обмежитися включенням в цей розділ положення про Президента України як Глави держави», - йдеться у проекті.

Проект передбачає наділення Президента України правом припинити повноваження Верховної Ради у разі несформування персонального складу Кабінету Міністрів у визначений Конституцією термін, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того, автори пропонують змінити підстави для усунення з поста в порядку імпічменту Президента України - у разі вчинення ним злочину. При цьому обвинувачення має висувати не менше третини депутатів від конституційного складу парламенту. Рішення приймається не менш ніж двома третинами від конституційного складу Верховної Ради з урахуванням висновку Конституційного суду. Вважається за необхідне виключити положення про надання Верховним судом висновку у зв'язку з процедурою імпічменту, оскільки це суперечить принципу неупередженості суду.

Крім того, в оновленій Конституції пропонується обмежити недоторканність народних депутатів України, встановивши, що депутат не може бути затриманий чи заарештований без згоди парламенту до винесення обвинувального вироку щодо нього, за винятком затримання на місці злочину.

Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович підписав указ «Про Конституційну асамблею» 17 травня 2012 року. Згідно з документом, Конституційна асамблея - спеціальний допоміжний орган при Президентові України.

Нагадаємо, голова Конституційної асамблеї, перший Президент України Леонід Кравчук повідомив, що асамблея планує в березні оприлюднити концепцію внесення змін до Основного Закону.

Пізніше презентація нового проекту Конституції України була перенесена на травень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220