Венеціанська комісія вважає, що Закон «Про всеукраїнський референдум» не повністю відповідає міжнародним стандартам. Про це йдеться в оприлюдненій на сайті Венеціанської комісії офіційній позиції щодо закону про референдум, прийнятий Верховною Радою у листопаді 2012 року.

«Можна сказати, що практично безмежний перелік питань, які можуть бути винесені на референдум, за законом є проблематичним з точки зору міжнародних стандартів, які чітко зазначають, що референдум не повинен використовуватися для підриву встановленого Конституцією розподілу влади», - зазначає комісія.

У документі наголошується, що закон про референдум не передбачає ніяких запобіжників від можливості проведення референдуму за народною ініціативою з питань, які, за Конституцією, можуть ініціюватися виключно Президентом або парламентом, наприклад, призначення або звільнення вищих посадових осіб.

«Більше того, проблема стає очевиднішою у світлі статті 95 параграфа 1 закону, який встановлює, що результати національного референдуму за народною ініціативою є остаточними, вони не вимагають підтвердження ніякими органами влади і є обов'язковими для українських громадян і органів влади», - наголошується в позиції Венеціанської комісії, повідомляє «УНІАН».

Крім того, в документі звертається увага на складність тексту закону, який містить занадто багато технічних деталей, що може заплутати як членів виборчих комісій, так і виборців.

«Багато з цих технічних проблем можуть бути вирішені шляхом прийняття єдиного Виборчого кодексу, який встановить чіткі правила виборів і референдумів, зокрема, технічні аспекти діяльності виборчих адміністрацій та реєстрації виборців», - зазначили в комісії.

Як раніше повідомляв ForUm, Венеціанська комісія вважає, що прийняття конституційних змін на референдумі може завдати шкоди законності в Україні.

Верховна Рада ухвалила закон про всеукраїнський референдум 6 листопада 2012 року. Закон встановлює, що всеукраїнський референдум може проводитися на предмет схвалення нової редакції Конституції, внесення до неї змін, скасування або визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції.

Також референдум може проводитися щодо питання зміни території України.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

348