Венеціанська комісія вважає, що прийняття конституційних змін на референдумі може завдати шкоди законності в Україні.

Про це йдеться в оприлюдненій офіційній позиції Венеціанської комісії щодо Закону «Про всеукраїнський референдум», прийнятого Верховною Радою у листопаді 2012 року.

«Можливість приймати Конституцію на референдумі, скликаному за народною ініціативою, здається, не передбачена чинною Конституцією України», - наголошується в позиції Венеціанської комісії, оприлюдненій на її сайті, повідомляє «УНІАН».

«Надання дозволу на національний референдум за народною ініціативою щодо нової Конституції або змін до Конституції дозволить уникнути необхідності голосування кваліфікованої більшості у Верховній Раді. Комісія щиро вірить, що це завдасть шкоди конституційній стабільності і законності в Україні», - продовжується в документі.

Венеціанська комісія наголошує, що і в своїх попередніх висновках щодо проектів законів про референдум в Україні зазначала, що і зміни до Конституції, і навіть прийняття нової Конституції повинно проходити за процедурою, встановленою чинним Основним Законом. При цьому, зазначає Венеціанська комісія, вимога конституційної більшості голосів у Верховній Раді на підтримку таких змін або нової Конституції має зберігатися.

Венеціанська комісія провела оцінку закону про національний референдум за запитом голови Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Андреса Геркеля.

Нагадаємо, голова Конституційної асамблеї, перший президент України Леонід Кравчук повідомив, що Асамблея планує у березні оприлюднити концепцію внесення змін до Основного Закону. Пізніше презентація нового проекту Конституції України була перенесена на травень, проте на сьогоднішній день так і не була представлена.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214