Можливе приєднання України до інтеграційних проектів Російської Федерації призведе до зміни стратегічної позиції Європейського Союзу, який в даний час недооцінює важливість Української держави в геополітичному контексті.

Таку думку висловив екс-міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер на Global Wroclaw Summit, повідомляє польське інформаційне агентство РАР.

«Наша стратегічна ситуація зміниться, якщо Україна пересунеться на Схід», - сказав він.

Фішер, який очолював МЗС Німеччини з 1998 по 2005 рік, закликав європейських політиків реальніше оцінити те, що зараз відбувається, повідомляє «УНІАН».

«Ситуація насправді є серйозною, оскільки світ змінюється дуже швидко (...) Ми повинні прокинутися, ми не повинні дозволяти цей лунатизм, у якому ми зараз перебуваємо», - сказав він.

Екс-глава МЗС Німеччини як приклад назвав Туреччину, яка, на його переконання, могла б змінитися набагато швидше, якби була кандидатом на вступ до Європейського Союзу.

Він розкритикував ЄС за те, що європейці зачинили перед турками двері.

«Колишній німецький політик закликав, щоб серйозно подумати над підходом до Туреччини, тому що ситуація у цьому регіоні може мати негативний вплив на Європу», - передає РАР.

Нагадаємо, 15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

31 серпня у Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали Меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212