Для економіки України базова інфляція до 4-5% на рік навіть бажана. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході Першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners» заявив міністр фінансів України Юрій Колобов.

«Моя особиста позиція, яка підтримується багатьма фахівцями, полягає в тому, що інфляція у нас повинна бути, - сказав чиновник. - Це базовий принцип розвитку економіки і в цьому немає нічого поганого».

Проте міністр підкреслив, що важливо не допускати різких інфляційних сплесків. «З урахуванням того, що з початку року рівень інфляції близький до нуля, дещо оживити динаміку споживчих цін можуть реформи в енергетичному секторі», - зазначив глава Мінфіну.

І додав, що для виконання актуальних бюджетних та загальноекономічних завдань до кінця року Міністерство має намір залучити на зовнішніх ринках до $2 млрд.

«У той же час поки немає гострої необхідності це робити, тому що в останні дні ринок зайняв вичікувальну позицію. Справа в тому, що прибутковість 10-річних і 30-річних казначейських облігацій США, від якої на світовому ринку залежить вартість позикових ресурсів, підскочила до максимуму за останні 14 міс. Та й у будь-якому випадку з початку року ми вже залучили 55% необхідного обсягу запозичень», - сказав Колобов.

Як повідомляв ForUm, обсяг реального ВВП у I кварталі 2013 року проти I кварталу 2012 року скоротився на 1,1% у порівнянні з падінням на 1,3%.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183