Російська мова не може викладатися в українських школах як друга іноземна, бо в законі про основи державної мовної політики їй надано статус регіональної. Про це в ефірі «5 каналу» заявив директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук.

Він зазначив, що йдеться про наказ №409 Міністерства освіти і науки, де вказується, що другою іноземною може бути російська або мова меншини.

«Є закон про основи мовної політики, там стаття №7 чітко визначає, що російська мова є регіональною. Тому в цій ситуації потрібно посилатися на чинне законодавство», - сказав фахівець.

За словами Лікарчука, введення в навчальні плани російської як другої іноземної мови може бути розцінено як нецільове використання бюджетних коштів, і відповідатимуть за це директори шкіл.

Він також допустив, що через п'ять років кількість випускників шкіл, які захочуть проходити зовнішнє незалежне оцінювання російською мовою, зросте.

«Якщо ми цього року мали 2% бажаючих, то через п'ять років, коли випускники, нинішні п'ятикласники, приходитимуть ЗНО, цей відсоток буде набагато більшим», - припустив Лікарчук.

Нардеп від фракції «Батьківщина», голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич заявила, що задеклароване Міністерством освіти і науки України введення в школах вивчення російської мови як другої іноземної є черговою маніпуляцією суспільною свідомістю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

295