Агропромисловий комплекс має величезне значення для України, формуючи чверть ВВП і левову частку експорту.

Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході дискусії на тему: «Інвестиції в аграрну галузь України. Нагодуємо світ разом» у рамках Першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners» заявив перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов.

За словами чиновника, це створює умови для поліпшення фінансового становища галузі для появи десятків нових робочих місць.

Він зазначив, що кожна 4 гривня надходжень від експорту забезпечена аграріями. «Агропромислові компанії забезпечують значну частину експортних надходжень. Це дозволяє створити умови для поліпшення фінансового стану сільськогосподарських підприємств і створити десятки тисяч робочих місць. Очевидно, що інвестиційний потенціал аграрного сектора реалізований далеко не повністю. Тому Уряд налаштований на істотне збільшення обсягів іноземних інвестицій саме в цю галузь», - підкреслив перший віце-прем'єр-міністр.

«Нам вдалося поліпшити інвестиційний клімат в аграрному секторі: так, темпи зростання капітальних інвестицій в галузь в останні 7 років склали 192%, тоді як в цілому по економіці - 115%. Зростають іноземні капіталовкладення, в 2012 р. їх приріст склав 6,4%; близько 60% з цього обсягу спрямовується на розвиток виробництва с/г продукції, включаючи зернові. І вже цього року очікується збільшення обсягів інвестування до $3 млрд, що втричі перевищить показник-2012», - сказав Арбузов.

І уточнив, що на основі приватних інвестицій зріс потужний сектор промислового птахівництва, що не тільки задовольняє внутрішній попит, але й працює на експорт. «Розширюється і залучення в галузь зарубіжних кредитів, позитивний приклад - залучення позики одного з банків Італії, від якого вже отримано $1,5 млрд, а в подальшому сума виросте», - повідомив перший віце-прем'єр.

Крім того, продовжив він, за весь період світової економічної кризи із числа вітчизняних компаній IPO здійснювали тільки аграрії - це говорить багато про що. «У найближчі 5-10 років українські агропідприємства можуть залучити $20-30 млрд інвестицій.

Кабмін зберіг спеціальний режим оподаткування галузі. Однак її потенціал, як і раніше, реалізований далеко не повністю. Для подальшого розвитку Мінагрополітики продовжив дію меморандуму про взаєморозуміння із зернотрейдерами», - акцентував чиновник.

У цілому ж два головних завдання країни в аграрній сфері - це зберегти позиції країни на традиційних ринках, а також розширити географію збуту, резюмував Арбузов. «Україна вже бере участь у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки і має намір робити це у майбутньому», - резюмував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264