Україна постійно вдосконалює свою зовнішньоекономічну діяльність (ЗЕД). Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході конференції «Зовнішньоекономічна діяльність: нові шляхи партнерства бізнесу і влади» заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов.

«Сучасна зовнішньоекономічна діяльність України є вагомою складовою економічного розвитку нашої держави. Без перебільшень, в останні роки зовнішньоекономічна діяльність стала тим локомотивом, який забезпечує загальне зростання економіки України», - сказав він.

За його словами, 2012 рік був складним для зовнішньоекономічної діяльності країни, оскільки вітчизняна зовнішня торгівля розвивалася в умовах несприятливого ​​ зовнішньоекономічного середовища.

Він зазначив, що для протидії негативним наслідкам і тенденціям були вжиті відповідні заходи, що дало результат.

«За підсумками I кварталу 2013 року, сальдо торгівлі товарами і послугами, хоча і залишилося від'ємним в сумі 125,8 млн дол, але в порівнянні з показниками аналогічного період 2012 року покращилося в 9,5 рази», - поінформував міністр.

Прасолов підкреслив, що 29 квітня цього року Кабмін затвердив нову редакцію плану заходів з подолання негативного сальдо у зовнішній торгівлі, яким передбачається проведення заходів щодо стимулювання нарощування експорту високотехнологічної продукції, розширення номенклатури імпортозамінної продукції, розвиток вітчизняної матеріально-сировинної бази, забезпечення енергетичної безпеки тощо.

Міністр також заявив, що Президент України Віктор Янукович у своєму щорічному посланні до парламенту звернув увагу на необхідність зміщення акцентів економічної політики держави на внутрішні чинники економічного розвитку, що вимагає модернізації зовнішньоекономічної політики України.

«Серед необхідних заходів Президент назвав підтримку діяльності та підвищення конкурентоспроможності експортерів на традиційних ринках, освоєння нових ринків збуту, зокрема, завдяки створенню спеціалізованої фінансового інституту, орієнтованого на кредитування та страхування експортних поставок; продовження розвитку системи оперативного повернення ПДВ експортерам на автоматичних умовах», - сказав він.

Прасолов додав, що також необхідно інформувати українських бізнесменів про ситуацію і прогнози, кон'юнктуру на провідних світових товарних ринках, а також надавати не тільки інформаційну, але й фінансову підтримку підприємствам для участі у міжнародних виставках, ярмарках і т.д.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177