Кримінальний суд Каїра постановив припинити діяльність п'яти іноземних НКО на території країни і конфіскувати їхні кошти, передає місцева газета «Аль-Ахрам».

Під забороною опинилися американські Freedom House, Міжнародний республіканський інститут Національний демократичний інститут з міжнародних питань і німецький Фонд Конрада Аденауера. За даними видання The Daily News Egypt, також заборонена робота американського Міжнародного центру для журналістів (International Center for Journalists, ICFJ).

Крім того, суд виніс вирок відносно 43 іноземних і єгипетських правозахисників, які працювали на різні НКО. Їх звинувачували у незаконній діяльності на території країни. Всі вони засуджені на тюремні терміни від одного до п'яти років і повинні виплатити штраф у розмірі тисячі єгипетських фунтів.

27 фігурантів справи засуджено до п'ятирічного строку. За даними Reuters, щонайменше 15 американських громадян отримали реальні п'ятирічні терміни, а ще 11 осіб із Сербії, Норвегії, Німеччини та арабських країн - умовні терміни. Всі вони були відсутні на засіданні. Решта засуджених перебували у будівлі суду при оголошенні вироку: 11 із них отримали по одному року умовно, а ще п'ятеро (серед них один американець) - по два роки за гратами, пише «Lenta.ru».

У ході розгляду справи суд відпустив під заставу більшість іноземних фігурантів, яких спочатку утримували під вартою, і дозволив їм виїхати з країни. Всі іноземні громадяни скористалися цією можливістю повернутися на батьківщину, крім американця Роберта Бекера, який вирішив залишитися в Єгипті. До якого терміну засудив його каїрський суд, поки не уточнюється.

Звинувачення щодо співробітників іноземних і єгипетських правозахисних організацій були висунуті у грудні 2011 року. Як вважала прокуратура, їхня діяльність незаконно фінансувалася із зарубіжних фондів і не була зареєстрована в єгипетському уряді. Серед обвинувачених виявилися 19 громадян США. Цей факт викликав кризу у відносинах двох країн, і Вашингтон пригрозив заморозити щорічну військову допомогу Єгипту у розмірі 1,3 мільярда доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239