Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв ввів надзвичайний стан на території Джет-Огузського району, де 31 травня сталася масові заворушення.

Згідно з указом глави держави, така міра буде діяти до 10 червня. На території району, зокрема, введено комендантську годину з 21-ї години до 6-ї години ранку.

Заворушення почалися у селі Тамга, де кілька сотень мітингувальників закидали камінням міліціонерів. У результаті, за даними МВС республіки, постраждали близько 20 правоохоронців. «Вечірній Бішкек» уточнює, що всі потерпілі стояли в оточенні. Про стан поранених інформації немає, відомо, що кількох із них відвезли до районної лікарні.

Обстановка у Тамга загострилася ще у вівторок, 28 травня, коли близько 200 місцевих жителів, встановивши юрти, заблокували трасу, що веде до золотого рудника «Кумтор». Вони вимагали розірвати угоду між владою Киргизії і канадською компанією Centerra Gold Inc., яка розробляє рудник, пише «Lenta.ru».

30 травня мітингувальники почали прориватися на підстанцію поблизу села Тамга, яка живить золоторудне підприємство. У результаті влада вирішила знеструмити «Кумтор» (за іншими даними, підприємство знеструмили самі мітингувальники). Через добу електропостачання рудника все ж було відновлене, а співробітники МВС провели спецоперацію у Тамга, затримавши підбурювачів заворушень (всього близько ста чоловік).

31 травня протестні мітинги поновилися. Жителі Тамги і ще кількох місцевих сіл зібралися, щоб відбити затриманих у міліції. Правоохоронці застосували проти учасників акції сльозогінний газ і шумові гранати. За даними ЗМІ, у результаті поранення отримали близько десяти осіб із числа мітингувальників, більшості з них меддопомога була надана на місці.

Через кілька годин після розгону акції лідери протестувальників були відпущені з міліції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216