У Європі навмисно формується негативна суспільна думка з приводу російського газу з метою змусити «Газпром» знизити ціну на газ.

Про це заявив президент Російського газового товариства Валерій Язєв на конференції «Енергетичний діалог: Росія-ЄС. Газовий аспект».

«Вони в Європі живуть в інформаційному просторі, в якому постійно декларується першість альтернативної енергетики, обговорюються теми з «Pussy Riot», обговорюється шкода атомної енергетики, обговорюється надмірна залежність від російського газу, мовляв, завтра в Сибіру кошлаті, брудні п'яні чоловіки закриють газопровід, і газ не піде до Європи», - сказав Язєв.

За його словами, одним із завдань формування такої громадської думки є спроба змусити «Газпром» знизити ціни на газ під час переговорів, повідомляє «УНІАН».

Він вважає, що також це викликано боротьбою різних лобістських груп у Європі.

«Є надзвичайно сильне лобі альтернативної енергетики, яка живе на нескінченних дотаціях з євробюджету», - сказав він і додав, що саме тому імідж газу далекий від того гідного місця, яке він повинен займати в енергетичному кошику, в суспільній свідомості та ЗМІ.

Він підкреслив, що в Німеччині, на яку припадає найбільша кількість газу по «Північному потоку», громадська думка не поліпшується.

При цьому він упевнений, що попит на газ у Європі зростатиме, що автоматично призведе до збільшення попиту на поставки з Росії.

Раніше Язєв повідомив, що в Німеччині зростає настороженість щодо російського газу і «Газпрому».

У 2012 році «Газпром» реалізував у Західну Європу 105,82 млрд куб. м природного газу. Зокрема, найбільшим споживачем газу стала Німеччина з 33,16 млрд куб. м, Франція, яка імпортувала у 2012 році 15,08 млрд куб. м російського газу, й Італія з об'ємом імпорту в 15,08 млрд куб. м.

Всього до Європи за підсумками 2012 року «Газпром» поставив 138,8 млрд куб. м природного газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242