У ніч на четвер в Ужгороді випав дощ з помаранчевим пилом. Про це повідомляє закарпатський портал «Zaholovok».


Як зазначає видання, фахівці заявляють, що забруднення не є місцевим, а, пил, ймовірно, перенісся з Угорщини. Чи є він шкідливим, стане відомо пізніше.
 

«Що стало причиною сьогоднішнього «помаранчевого пилу», поки точно сказати не можемо. Однак припускаю, що це може бути перенесення пилу з Африки чи з Угорщини. Центр циклону зараз знаходиться над сусідньою Угорщиною. Тому цілком імовірно, що пил міг перенестися до нас з угорських рівнин», - заявив начальник Закарпатського обласного центру гідрометеорології Василь Манівчук.

За його словами, територія розповсюдження помаранчевого пилу - Ужгородський район, у той же час опади вночі тут пройшли незначні - до 0,7 мм. «Збираємо дані з інших районів, однак вже можна стверджувати, що на півдні і сході області таких опадів не спостерігалося. Рахівський, Тячівський та Берегівський райони помаранчевий пил не зачепив», - зазначив він.


"Дощ залишив на автомобілях і дорогах помаранчеві сліди. Якщо розтерти пил на авто, він стає схожим на глину, під час миття автомобіля утворюється червона піна», - розповів фахівець.
 

Він також повідомив, що схоже явище на Закарпатті вже спостерігалося у 2005 році, коли у Великоберезнянському районі випав жовтий сніг. «Тоді це було перенесення пилу з Африки», - підсумував Манівчук.

Фото «Мукачева.net»,


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

826