Статус спостерігача у Митному союзі дозволить Україні брати участь у прийнятті рішень. Про це в інтерв'ю телевізійному каналу «Білорусь-1» напередодні саміту глав урядів СНД заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, говорячи про економічне співробітництво Білорусі та України, а також про взаємодію України з Митним союзом.

«Статус спостерігача у Митному союзі дозволить Україні брати участь у прийнятті рішень. Не з правом вирішального голосу, але з правом дорадчого голосу. Вже те, що Україна буде мати інформацією про підготовлювані рішеннях і буде мати можливість на дипломатичному рівні, на рівні контактів керівництва країн упереджувати їхнє прийняття, дуже важливе. І це буде працювати на зміцнення відносин України з країнами МС», - підкреслив Азаров, повідомляє «УНІАН».

При цьому він зазначив, що Україна не збирається обмежуватися тільки статусом спостерігача.

«Вже зараз при уряді України створено групу достатньо компетентних фахівців, яка вивчає можливість приєднання України до цілої низки угод. І такий аналіз вже зараз виконується, і після його завершення ми запропонуємо нашим колегам створити переговорну групу високого рівня, щоб у найкоротші терміни домовитися про те, до яких угод Україна зможе приєднатися, не змінюючи тексту самих угод. Які зміни ми можемо запропонувати своїм партнерам, і чи зможуть ці пропозиції бути прийнятими», - підкреслив прем'єр-міністр.

Як раніше повідомляв ForUm, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що Євразійська економічна рада підтримала прагнення України отримати статус спостерігача в її інтеграційних організаціях.

Сьогодні в Астані проходить засідання Вищої Євразійської економічної ради за участю президентів Казахстану, Білорусі та Росії. Головні теми зустрічі - перспектива створення Євразійського економічного союзу і розширення взаємодії країн-учасниць Митного союзу з Киргизстаном і Україною - президенти цих країн Алмазбек Атамбаєв та Віктор Янукович також прибули до столиці Казахстану.

5 квітня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна розраховує отримати статус спостерігача у Митному союзі, потім приступити до розгляду низки документів щодо участі в роботі об'єднання.
22 травня Кабінет Міністрів схвалив меморандум про статус України у МС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

308