Рішення України про відновлення участі у євразійську економічну інтеграцію несумісне з інтеграцією цієї країни до Європейського союзу, заявив радник президента РФ, заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв.

«Для української громадської думки важливо розуміти, що неможливо одночасно підписувати угоду про асоціацію з Європейським союзом і брати участь у Митному союзі», - сказав він журналістам в Астані у вівторок.

«Ми виходимо з того, що, оскільки ми домовилися надати Україні статус спостерігача в Євразійському економічному союзі, який зараз тільки формується, це означає намір України увійти в Євразійський економічний союз, тому що статус спостерігача надається тільки тим державам, які хочуть увійти в наші інтеграційні об'єднання», - сказав радник президента РФ, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У той же час він зазначив, що Митний союз побудований повністю за правилами СОТ, і «Україна як член СОТ не має жодних перешкод брати участь у Митному союзі».

За його словами, економічний ефект від інтеграції України у структури МС може скласти до $9 млрд, які будуть щорічно надходити в економіку України.

«На 30-річному проміжку часу ми оцінюємо приріст українського валового продукту за рахунок інтеграції в 15% ВВП України», - сказав Глазьєв.

На його думку, з урахуванням великої проробленої роботи, питання підключення України до формування Євразійського економічного союзу в технічному плані складнощів ніяких не становить.

У цьому зв'язку він підкреслив, що Росія розглядає підписання сьогоднішньої заяви «як перший крок з відновлення участі в процесі євразійської економічної інтеграції».

Як повідомляв ForUm, Євразійська економічна рада підтримала прагнення України отримати статус спостерігача в її інтеграційних організаціях. Про це повідомив сьогодні в Астані президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Раніше радник Президента України - керівник Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента України Андрій Гончарук заявляв, що співпраця з країнами-учасницями Митного союзу не перешкоджає євроінтеграційному курсу України.

Він також заявляв, що Україна повинна знаходити баланс у відносинах як з Митним союзом, так і з Європейським Союзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293