Влада США розкрила одну з найбільших у світі електронних платіжних систем, за допомогою якої з 2006 року відмито понад 6 млрд доларів. Її засновник - виходець з Києва Артур Будовський, повідомляє «ВВС».

Про розгром системи, за допомогою якої з 2006 року було нібито скоєно 55 млн незаконних транзакцій, повідомив Манхеттенський федеральний прокурор Пріт Бхарара.

До суду притягнуті сім керівників і співробітників компанії на чолі з її засновниками, колишнім киянином 39-річним Артуром Будовським (він же Артур Беланчук і Ерік Пальц) і 41-річним Володимиром Кацем, (він же Рагнар Даннескьолд - це ім'я негативного персонажа з роману Айн Ренд «Атлант розправив плечі»).

Послугами системи, зареєстрованої в Коста-Ріці компанії Liberty Reserve, користувалося, за словами прокурорів, не менше мільйона чоловік по всьому світу.

У США у компанії було близько 200 тисяч клієнтів.

Система була анонімною, тому, якщо вірити звинуваченням, нею користувалися переважно для відмивання незаконних доходів від всіляких фінансових пірамід та мережевих махінацій, а також від торгівлі наркотиками, викраденими особистими даними, номерами чужих кредиток або дитячою порнографією.

Послугами компанії нібито широко користувалися зграї «кардерів», що продають інформацію про банківські картки, і хакерів, які діють у таких країнах як В'єтнам, Нігерія, Гонконг, Китай і США.

Судячи з документів, які влада США оприлюднила на початку травня, Liberty доклала руку до відмивання 45 млн доларів, викрадених нещодавно з двох близькосхідних банків. У цьому злочині звинувачується група домініканців. Якщо вірити обвинувальним документам, один з них перевів Liberty частину викрадених грошей з Сибіру і Сінгапуру.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

403