Глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський зазначає, що між Україною і Євросоюзом, а також у законодавстві ЄС немає домовленостей і положень, які б зобов'язували українську сторону приватизувати свою газотранспортну систему. Про це він сказав в інтерв'ю програмі «Вікно в Європу» телерадіокомпанії «НБМ».

«Ми з вами опинилися в ситуації, коли ми чуємо коментарі, які мають політичний підтекст і виходять за рамки цього обміну думками між українською і європейською стороною. Питання української газотранспортної системи - це внутрішнє питання України, і немає нічого в українсько-європейських відносинах або в європейському законодавстві, що б зобов'язувало Україну здійснити приватизацію газотранспортної системи. Але все-таки це залишається як один з варіантів», - зазначив посол, коментуючи заяви про позитивну оцінку європейськими експертами законопроекту про приватизацію ГТС, повідомляють «Українські новини».

Томбінський підкреслив, що в даному питанні Україні важливо дотримуватися міжнародних домовленостей і зобов'язання, в тому числі встановлені угодою про Європейське енергетичне співтовариство.

Крім того, на думку посла, українській стороні важливо і корисно скористатися досвідом, яким володіють інші країни, і використовують його на своїх внутрішніх ринках у газовій сфері.

Як раніше повідомляв ForUm, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді дозволити приватизацію державних підприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», що здійснюють діяльність з транспортування газу магістральними трубопроводами та зберігання його у підземних сховищах, а також підприємств, установ, організацій, утворених внаслідок їх реорганізації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

204