Водяна кишеня, вік якої становить приблизно 2,6 млрд років, що сформувалася навіть раніше, ніж виникло багатоклітинне життя, виявлена в канадській шахті на глибині близько 2,4 км, повідомляється в статті наукового журналу Nature.

Поки вчені не можуть точно сказати, чи перебували у воді, ізольованій від зовнішнього середовища протягом більше двох мільярдів років, живі організми, однак високий рівень метану і водню вказують на високу ймовірність цього.

Невеликі водяні кишені, розташовані в товщі мінеральних відкладень, колись утворилися в процесі формування покладів корисних копалин. Але до цієї пори жодна з виявлених водяних кишень подібного типу не була ізольованою протягом більше декількох десятків мільйонів років.

«Ми очікували, що вік і цієї води досягатиме десятків, ну, сотень мільйонів років», - зізнається геохімік Манчестерського університету Великобританії Кріс Баллантін. Йому з колегами з наукової команди вдалося взяти пробу цієї води, що протікала через розломи депозитів сульфіду в мідному і цинковому руднику біля Тіммінса, штат Онтаріо.

Вчені гарантують, що знайдена ними вода не входила в контакт з повітрям у копальні - доказ цього факту вони проводили за трьома напрямами, заснованими на великому вмісті в ній різних ізотопів благородних газів. Рідина, на думку авторів дослідження, як їм відразу стало зрозуміло, не зв'язувалася із земною атмосферою принаймні протягом мільярда років, а можливо, і 1,5 млрд, перебуваючи в товщі земної кори. Більш детальне дослідження показало, що справжній вік води - між 1,5 і 2,64 млрд років, і фахівці схиляються до верхньої межі.

Дослідження може мати цінність і для вивчення існування життя на Марсі, хоча Баллантін визнає, що ідея досить спекулятивна. Вчені вважають, що на Червоній планеті колись була вода, а її скелі не дуже відрізняються за складом від земних, тому немає ніяких підстав вважати, що там не може бути древніх рідин. І якщо вдасться знайти ознаки живих організмів у виявленій водяній кишені, то теоретично така знахідка буде можлива і на Марсі.

Фахівець у галузі наук про Землю Барбара Шервуд Лоллер з Університету Торонто і її колеги займаються дослідженням глибоких шахт в усьому світі з 1980-х років. Вона розповіла сайту Live Science, що вода може протекти в скельні розломи і перебувати там ізольованою від зовнішнього світу, служачи своєрідною капсулою, вивчивши яку можна дізнатися, яким було середовище в далекі часи.

Зазначимо, що влітку минулого року вчені виявили, що в золотих копальнях Африки на глибині 2,8 км мікроби могли існувати у водяних кишенях, також ізольованих від зовнішнього середовища протягом десятків мільйонів років. Ці «резервуари» були в багато разів солонішими, ніж морська вода, «і мали хімічний склад, схожий на склад термальних джерел на дні океану: у них було багато розчиненого водню та інших сполук, здатних підтримувати життя», зазначила Шервуд Лоллер.

І тоді, щоб досліджувати більш давні водяні кишені, наукова команда звернулася до мідних і цинкових рудників - через підвищення ціни на мідь і цинк шахти ставали все глибшими, що допомогло їм у їхніх пошуках. Перебуваючи на дні шахти, вчені ступали по поверхні, яка колись була дном океану, про це свідчили фрагменти подушечної лави, що має характерну форму через виверження під водою.

Що стосується наявності у воді ознак живих організмів, теоретично це ймовірно. Вони поки не знайдені, однак це може бути справою часу: вчені продовжують проводити хімічні аналізи найдавнішої води. Якщо життя таки буде виявлено, вчені зможуть відсунути вглиб століть нижні межі життя, здатного існувати в повній ізоляції від зовнішнього середовища.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312