У Рівному розпочалася масова вакцинація тварин від сказу. Так, безкоштовно щепити домашніх і бездомних тварин можна буде у спеціально обладнаних наметах. Вони працюватимуть у різних мікрорайонах міста. Триватиме така акція ветеринарів до 30 травня.

Вже не перший рік навесні місцеві ветеринари проводять вакцинацію тварин. Так, щеплювати можна не тільки домашніх улюбленців, а й бродячих. До того ж, зробити це можна абсолютно безкоштовно.

«Щеплення собак і кішок проти сказу вітчизняною вакциною в державних клініках ветеринарної медицини проводиться абсолютно безкоштовно. Тому вимагати грошей за цю послугу державні ветеринари не можуть», - зазначав раніше глава Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв.

Щоб вакцинувати якомога більше тварин, ветеринари будуть працювати в різних мікрорайонах Рівного. Вони сподіваються, що за таких умов господарі тварин будуть активно приводити своїх улюбленців на процедуру, оскільки сказ налужить до найнебезпечніших захворювань.

Так, щорічно у світі від сказу помирає близько 50 тисяч людей. І якщо раніше інфікування людини ставалося переважно через диких тварин, то тепер - і через домашніх. Кішки заражають людей приблизно у 20% випадків, а собаки - 15%.

Цю інформацію підтверджують і вчені. Так, заступник директора Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарної експертизи Олег Неволько стверджує, що зараз в Україні спостерігається істотне зменшення ролі червоної лисиці у поширенні хвороби, яка завжди була основним стабільним збудником сказу, що передавався іншим тваринам, в тому числі і домашнім. Разом з тим, зафіксовано значне збільшення кількості випадків сказу у кішок, що може бути пов'язано з відсутністю їхньої обов'язкової вакцинації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205