Україна досягла прогресу по 8 з 11 критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Про це повідомив журналістам представник України при Європейських Співтовариствах (Європейському Союзі), радник Президента України - уповноважений України з питань зовнішньополітичних та інтеграційних процесів Костянтин Єлісєєв.

«У нас наприкінці квітня відбулася активна звірка позицій (з ЄС. - Ред.). Ми звірили позиції, подивилися, що зробили, що не зробили. Із 11 позицій, які нами спільно визначені з ЄС, по 8 досягли різного рівня прогресу», - сказав Єлісєєв.

При цьому він відмовився уточнювати, який саме прогрес був досягнутий у тих чи інших напрямах. Але, за його словами, це дозволяє сподіватися на позитивне рішення колегії комісарів ЄС щодо рекомендації на підписання Угоди про асоціацію з Україною.

«Якби це не дозволяло мені сподіватися, мене б тут не було», - сказав Єлісєєв.

За його словами, це технічне рішення має бути прийняте 15 травня. За підсумками засідання комісари ЄС повинні передати пакет документів до Європарламенту та Ради ЄС, а також усім країнам-членам Євросоюзу.

«Але я хочу зазначити, що остаточне рішення – політичне – про підписання Угоди буде прийматися виключно країнами ЄС, орієнтовно у жовтні цього року», - сказав Єлісєєв, повідомляє «УНІАН».

«Ми досягли різного прогресу. У деяких питаннях ми досягли відчутного прогресу, в іншій сфері ми досягли обмеженого прогресу, але для мене головне, що процес іде. Крига скресла, і поступово, навіть за короткий час, це буквально за 2-2,5 місяці почали демонструвати конкретні результати», - сказав Єлісєєв.

Відповідаючи на запитання, на якій стадії перебуває вирішення питання вибіркового правосуддя в Україні, Єлісєєв закликав не займатися «суб'єктивним підходом».

«У нас є три ключові напрями, і в рамках цих трьох ключових напрямів (виборча реформа, вибіркове правосуддя, проведення реформ. - Ред.) є 11 питань, щодо яких ми працюємо. І я хотів би сказати, що ми постійно моніторимо. Ви знаєте, що це питання включає в себе дуже багато реформаторських заходів, зокрема, реформування статусу суддів, офісу генерального прокурора, Вищої ради юстиції. Це цілий комплекс питань, і ми працюємо не тільки з Брюсселем, а й з Венеціанською комісією, з Радою Європи», - повідомив Єлісєєв.

Як раніше повідомляв ForUm, 25 квітня міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Україна повинна виконати взяті на себе зобов'язання для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом до кінця літа.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

284