Радник юридичної фірми Sayenko Kharenko, яка спеціалізується на питаннях антимонопольного та конкурентного права, Дмитро Тараник констатує, що необхідність врегулювати доказову базу Антимонопольного комітету України назріла давно.

«Юридична норма передбачає, що ніяких подвійних тлумачень вона не може мати. У роботі Антимонопольного комітету все трохи інакше. Незважаючи на те, що його роботу регламентують низка підзаконних актів, закон «Про захист економічної конкуренції», який, до речі, досить прогресивний, рішення цього органу часто аргументуються економічною доцільністю. У його роботі нерідко панує оцінний момент», - вважає юрист.

Тараник вважає, що вирішити цю ситуацію може нормативний акт, який чітко пропише, яку доказову базу має формувати АМКУ.

«Очевидно, норми, які свідчать, як потрібно діяти і доводити в конкретній ситуації, потрібні. Цей орган діє з 1994 року. У 90-х він був пасивний, з 2000-х - дуже активний. Тобто, грубо кажучи, за 13 років в Антимонопольного комітету накопичився достатній досвід, який можна зібрати, регламентувати, що ось на такі-то норми ми посилалися, і вони себе зжили, а інші моменти ми раніше ігнорували, а зараз вони важливі. Тому подібні ініціативи Кабміну можна тільки вітати», - сказав експерт.

Нагадаємо, що 7 травня у Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» щодо забезпечення доказів у справах, які розглядаються органами Антимонопольного комітету України».

Документ посилює доказову базу у справах про порушення принципу вільної конкуренції, які розглядаються АМКУ, а також про наявність вагомих доказів для прийняття цим відомством певного рішення з тієї чи іншої справи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247