Керівник програми моніторингу та аналізу ксенофобії Асоціації єврейських громад України, член Генеральної ради Євроазіатського єврейського конгресу В'ячеслав Лихачов назвав доповідь держдепу США про антисемітизм в Україні «виваженою» і відзначив особливу роль у створенні такого іміджу країни діяльність націоналістичної партії «Свобода».

«У доповіді прямо вказується, що саме факт проходження до Верховної Ради праворадикальної партії «Свобода», члени якої відомі своїми екстремістськими і антисемітськими заявами, викликає особливе занепокоєння», - підкреслив В'ячеслав Лихачов, повідомляє «Фраза».

«Отримавши парламентську трибуну, вони починають шукати ворогів, винних в усіх проблемах, і такими часто стають євреї», - говорить він, коментуючи той факт, що «націоналісти різного ступеня радикальності досить успішно виступали на виборах в останні роки і в інших європейських країнах, у тому числі в Західній Європі».

«Проте європейська політична культура практично виключає можливість відкритого публічного вираження антисемітизму з боку цих сил», - зазначає член Генради Євроазіатського єврейського конгресу.

За його словами, «у Східній же Європі ця політична культура ще вкоренилася. Тут люди простіші, і заклики боротися з «жидвою та іншими окупантами» не виводять політика автоматично за рамки пристойного товариства, як це було б у Німеччині, Англії, Франції чи самих США».

Насправді, «жидоїдська» пропаганда з парламентської трибуни не така вже і безневинна, - підкреслює В'ячеслав Лихачов. - Суспільство, вимушене сприймати антисемітську риторику з вуст народних обранців, втрачає моральні орієнтири, уявлення про те, що можна, а що не можна».

Згідно з новою доповіддю держдепартаменту США щодо ситуації з правами людини у світі за 2012 рік, для багатьох держав серйозною проблемою останнім часом став антисемітизм. Серед найбільш неблагополучних країн американські аналітики виділяють і Україну.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

464