Майже всі території III і IV чорнобильських зон очистилися від радіоактивних забруднень. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, у ході брифінгу після засідання уряду заявив міністр екології Олег Проскуряков.

«За минулі роки з дня аварії природні процеси а, також контрзаходи, спрямовані на зменшення забруднення навколишнього середовища, привели до поліпшення радіологічної ситуації у згаданій зоні. У результаті 80-90% територій, які де-юре пов'язані з радіоактивним забрудненням, можуть використовуватися без обмежень з точки зору радіаційного чинника та інших захисних заходів», - сказав він.

У той же час, за словами, міністра, ніяких рішень щодо позбавлення територій статусу «чорнобильської зони» не приймалося.

Тим часом, глава Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимир Холоша додав, що були проведені суттєві перевірки і після біометричної паспортизації, у ході якої було проведено близько 30 тис. проб молока, 50 тис. перепусток населення через лічильники опромінення людини. 80-90% вищеназваних територій зможуть використовуватися у господарських цілях.

Що стосується позбавлення того чи іншого населеного пункту статусу «радіоактивно забрудненого», то, за словами Холоші, це дуже складна процедура.

Крім того, Проскуряков додав, що ніхто не буде звужувати Чорнобильську зону для позбавлення громадян відповідних пільг.

Довідка:

I зона (10-км зона) - Територія у межах 10-км радіусу навколо ЧАЕС. На даній території проведення радіаційно-небезпечних робіт здійснюється на підставі програм, узгоджених з регулюючими органами згідно з вимогами чинних нормативно-правових актів з радіаційної безпеки України. На даній території постійно здійснюється суворий радіаційний дозиметричний контроль;

II зона (буферна) - Зона Обов'язкового (Безумовного) Відселення. Територія від кордону 10-км зони до зовнішньої межі зони відчуження, крім міста Чорнобиль. У зазначеній зоні проводиться постійний радіаційний дозиметричний контроль;

III зона (селитебна) - Зона добровільного відселення. Об'єднує частину території міста Чорнобиль, на якій розміщуються гуртожитки та адміністративні споруди разом з прилеглими ділянками, об'єкти громадського харчування та торгівлі, соціально-культурного, медико-санітарного призначення та під'їзні дороги до них.

IV Зона - Зона підвищеного Радіологічного Контролю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253