Прем'єр-міністр України Микола Азаров вдячний прем'єру Польщі Дональду Туску за позицію щодо будівництва Росією газопроводу з постачання газу до Європи «Ямал - Європа-2».

Про це він сказав на зустрічі з журналістами іноземних ЗМІ.

«Ось вчора я розмовляв з прем'єром Польщі, я привітав його з днем ​​народження, але це був привід. Я йому сказав, що, пане Туск, щире вам спасибі за ту принципову позицію, яку ви зайняли з питання газопроводу «Ямал - Європа-2», - розповів Азаров, повідомляють «Українські новини».

Прем'єр зазначив, що не раз говорив зі своїм польським колегою на цю тему, і Туск його запевнив, що Польща ніколи не зробить нічого такого, що буде працювати проти України.

«Ви уявляєте, наскільки для нас важлива ця позиція? Польща ключова країна, через яку можна обійти Україну», - підкреслив Азаров.

Він нагадав, що Польща межує з Білоруссю, а білоруська компанія «Белтрансгаз» належить Росії (російської компанії «Газпром»), що легко могло б дозволити ще раз обійти газопроводом України.

Раніше глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив про підписання меморандуму про будівництво газопроводу в рамках проекту «Ямал - Європа-2».

5 квітня Туск заявив, що польська влада не підтримує ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі.

Польська національна нафтогазова компанія PGNIG і «Європол Газ» заявили, що підписаний меморандум є лише декларацією намірів вивчити економічну доцільність проекту «Ямал - Європа-2» і не зобов'язує нікого ні будувати новий трубопровід, ні підписувати будь-які контракти у майбутньому.

19 квітня Туск відправив у відставку міністра держказначейства Миколая Будзановського через скандал навколо спірної угоди між польським газовим монополістом PGNiG і «Газпромом».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

241