Міністр культури України Леонід Новохатько закликав країни Європи приєднатися до святкування 200-річчя Тараса Шевченка у 2014 році. Про це він заявив під час брифінгу в середу, 17 квітня, повідомляє прес-служба Мінкультури.

Міністр нагадав, що 15-16 квітня у Москві відбулася Х Конференція міністрів культури країн-членів Ради Європи, у якій взяли участь представники 48 країн і міжнародних організацій (ЮНЕСКО, Євросоюзу, ОЕСР та ін.), у тому числі 24 міністри культури.

Серед питань, які обговорювалися на конференції, особливу увагу було приділено забезпеченню доступу та участі в культурному житті в період соціальних та економічних змін, можливостям цифрової ери і взаємодії з громадянським суспільством.

У своєму виступі міністр культури України відзначив важливість об'єднання зусиль у святкуванні ювілеїв видатних діячів національних культур і закликав країни Європи приєднатися до святкування 200-річчя Тараса Шевченка у 2014 році.

«Останні кілька років світова спільнота відзначила цілу низку знаменних дат - 200-річчя з дня народження Олександра Пушкіна, Миколи Гоголя, Фредеріка Шопена. Цей рік присвячений 200-річчю Джузеппе Верді. А вже наступного року Україна відзначатиме ювілей національного генія Тараса Шевченка. Це знаменна подія не тільки для України, адже про масштаб особистості письменника говорить те, що пам'ятники Тарасу Шевченку встановлено у більш ніж 100 країнах світу, а його ім'я тісно пов'язане з історією та культурою Росії, Казахстану, Польщі, Литви», - зазначив Новохатько.

Міністр також зустрівся з міністрами культури Росії, Казахстану, Литви та обговорив з ними конкретні плани святкування ювілею видатного сина українського народу.

Як повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович частково змінив склад Координаційної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Нагадаємо, Україна і Росія разом відзначать 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223