Думка, що реформа місцевого самоврядування непопулярна, помилкова. Про це радник Президента, керівник головного управління АП з питань конституційно-правової модернізації Марина Ставнійчук заявила на спільному засіданні Колегії КМДА, Регіональної ради м.Києва та Громадської ради при КМДА, передає кореспондент ForUm'у.

За словами чиновника, політичні, економічні, соціальні виграші даної реформи очевидні. «При правильно визначених пріоритетах її можна і потрібно синхронізувати з іншими структурними реформами», - уточнила фахівець.

Вона продовжила, що реформа місцевого самоврядування покликана розкріпачити творчий початок територіальної громади, відкрити шлях розвитку «креативних просторів».

«Вже зараз ми спостерігаємо «ярмарок ідей» щодо креативних спільнот (клуби за інтересами, групи спільної творчості, різні форми самоорганізації населення), які «прив'язують» до тих чи інших міських об'єктів або сільських територій і перетворюють на креативні простори (парк «Київська Русь» у с.Копачі під Обуховом, фестиваль «Трипільське коло» біля Ржищева, фестиваль «Країна мрій»на Співочому полі у Києві тощо).

Поняття «креативних просторів» тісно пов'язане з більш широкими соціально-економічними категоріями - «креативної економіки», «креативного класу», творчих індустрій. Сучасне «креативне місто» - це насамперед smart city (розумне місто), а отже, передбачає впровадження електронних технологій для забезпечення розвитку локальної демократії та сталого міського розвитку (моделі взаємодії геоінформаційної системи та системи документообігу, як у Вінниці та Дніпропетровську, створення інтерактивних веб-порталів органів місцевого самоврядування у Харкові, «електронна картка пацієнта» у Львові тощо)», - розповіла Ставнійчук.

За її словами, реформа повинна відбутися як системна трансформація, без купюр. «Некомплексний характер реформи, вибірковість заходів, відсутність волі та імітація не тільки знижуватимуть ефективність самого місцевого самоврядування, а й доб'ють його як суспільний інститут. З іншого боку, опір або зволікання з боку окремих посадових осіб, бюрократів середньої ланки може бути подоланий не тільки проявом політичної волі вищого керівництва держави, а й консолідованою позицією підтримки з боку всього політикуму (і влади, і опозиції) і організованого громадянського суспільства», - акцентувала чиновник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

209