Затверджено новий Порядок формування державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, а також підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів, повідомили у прес-службі Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Тепер державне замовлення буде формуватися з урахуванням середньострокового прогнозу потреби у фахівцях і робітничих кадрах на ринку праці. Середньостроковий прогноз складається відповідно до методики, затвердженої Мінекономрозвитку.

Вона передбачає розрахунок потреби економіки у робочій силі у професійному розрізі на 5 років. Для прогнозування використовуються прогнозні показники щодо валової доданої вартості, продуктивності праці, фактичної структури зайнятих по професіях.

Це новий підхід до формування державного замовлення, що дозволить здійснювати підготовку фахівців та робітничих кадрів у точній відповідності з потребами ринку праці. Таке завдання міститься, нагадаємо, в одному із пунктів Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого указом Президента України.

Таким чином, підвищуватиметься освітній потенціал громадян, які при цьому будуть отримувати освіту або підвищувати кваліфікацію при держзамовленні тільки на затребувані спеціальності.

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України не потребує додаткових витрат із Державного бюджету. Документ не є регуляторним актом. Він узгоджений з усіма міністерствами, іншими органами влади, а також галузевими академіями наук тощо.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

329