В Україні щорічно реєструється сім тисяч професійних захворювань. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, в ході круглого столу повідомила головний позаштатний спеціаліст з профпатологій Міністерства охорони здоров'я України Анжела Басанець.

«Професійна захворюваність в Україні останні роки тримається на рівні 6,5-7 тис. нових встановлених випадків. Більшу частину серед них займають захворювання у вугільній галузі - 84%, далі йде металургійна промисловість та машинобудування. Найбільша кількість таких захворювань, що логічно, реєструється у вугледобувних регіонах України», - зазначила вона.

За словами Басанець, не дивлячись на значний рівень професійної захворюваності, в Україні він залишається нижчим, ніж в європейських країнах. Це пов'язано не з кращими умовами праці, а з тим, що офіційна статистика реєструє тільки незначну частину «робочих болячок».

«Велика їх частина свідомо чи несвідомо приховується. Це пов'язано з небажанням роботодавця виділяти кошти на своєчасну діагностику професійних захворювань і реабілітацію хворих, зворотній перебіг хвороби яких ще можливий», - підкреслила Басанець.

Як повідомила фахівець, серед захворювань професійної етіології в Україні переважають захворювання бронхолегеневої системи - пневмоконіози, хронічні неспецифічні захворювання легень і т.д. Друге місце займають захворювання опорно-рухового апарату, сенсоневральна глухота. Також значне місце займають хвороби системи кровообігу.

Крім того, за словами Басанець, щорічно понад 1 млн працівників обробної промисловості і більше 0,5 млн працівників сільського господарства зазнають впливу канцерогенних факторів, що викликають рак.

«Рівень визнаного в Україні «професійного» раку становить 0,96%, що у сто разів менше, ніж в країнах Бельгії, Норвегії, притому що очікуваний рівень розрахований фахівцями-епідеміологами, становить 10%. Тобто професійний рак в Україні є катастрофічно недооціненим», - повідомила Басенець.

Також, за словами фахівця, недооціненими залишаються «професійні» туберкульоз і ВІЛ-інфекція (з нею в Україні зареєстровано лише 3 особи).

Басанець підкреслила, що сформована ситуація пов'язана не тільки з економією коштів з боку роботодавців, але і з тим, що хворі не знають, що можуть пов'язати свій діагноз з професією, а медичні працівники не хочуть розголошувати подібні факти. Крім того, в Україні досі немає національного реєстру професійних захворювань. Тем не менше, у даний час роботи над ним ведуться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355