У Міністерстві культури України запевняють, що плата за навчання в художніх школах і школах естетичного виховання для дітей не буде підвищена до кінця поточного навчального року.

Про це повідомив начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності навчальних закладів Міністерства культури України Іван Походзей під час прес-конференції.

«Плата, принаймні, до кінця цього року, однозначно залишиться такою ж. Якщо буде прийматися якесь урядове рішення, то, звичайно, воно буде вводитися з нового навчального року», - сказав Походзей.

За його словами, лист Міністерства фінансів центральним органам виконавчої влади від 28 січня 2013 року, яким рекомендується підвищити плату за навчання в художніх школах і школах естетичного виховання до рівня собівартості, поки не має ніякої сили і повинно бути узгоджене з багатьма відомствами.

Походзей пояснив, що Мінкультури є центральним органом у сфері культури і мистецтв і виробляє стратегію і державну політику в цьому напрямі, тому його позиція в цьому гострому питанні буде домінуючою, повідомляє «УНІАН».

Начальник відділу зазначив, що у травні Мінкультури проведе нараду з начальниками обласних відділів культури, під час якого відомство визначить узгоджену позицію з приводу підвищення плати за навчання.

Разом з тим він додав, що навіть незначне підвищення вартості навчання у художніх школах і гуртках призводить до відтоку певного відсотка дітей, тому, на його думку, такі речі не повинні відбуватися.

Походзей додав, що 29 грудня 2012 року Міністерство фінансів вже пропонувало в 4 рази підвищити плату за навчання в художніх школах, але Мінкультури заблокувало прийняття цього рішення.

За словами голови Всеукраїнської ради директорів шкіл естетичного виховання, директора Київської музичної школи №35 Олександра Шаліта, собівартість навчання однієї дитини в художній школі у середньому по Україні становить, мінімум, 1300 грн на місяць, а в Києві ця цифра часто досягає 3 тис. грн . Він підкреслив, що таке підвищення цін неприпустиме.

Також Шаліт додав, що деякі керівники художніх шкіл і керівники управлінь культури міст за співпрацю із ЗМІ у висвітленні цього питання вже отримали догани.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

447