Президент США Барак Обама 12 листопада підписав розпорядження про виділення 10 мільйонів доларів на підтримку сирійських повстанців, повідомляє Agence France-Presse.

Згідно з текстом документа, виділені кошти будуть спрямовані на закупівлю продовольства (сухих пайків) і медикаментів (польових аптечок) для постачання Вільної армії Сирії, котра бореться проти урядових військ.

Коментуючи це рішення, Обама заявив, що сирійський конфлікт досяг «вирішальної фази», тому зараз необхідно зробити все можливе для трансформації країни в місце, де будуть поважатися права всіх її жителів.

Десятимільйонний пакет допомоги повстанцям стане доповненням до раніше виділених 117 мільйонів доларів, спрямованих на закупівлю «нелітального обладнання» та витратних матеріалів для них. Зазвичай цими термінами іменуються бронежилети, радіостанції, прилади нічного бачення, оптичні приціли і тому подібна амуніція.

Крім цього, США вже виділили 385 мільйонів доларів на допомогу сирійським біженцям, які ховаються від війни в сусідніх країнах - Туреччині, Іраку, Йорданії та Лівані. Число людей, що покинули країну через війну, за оцінками ООН, перевищує 1,2 мільйона чоловік.

Офіційно США не допомагають сирійським повстанцям зброєю і боєприпасами, проте в пресі вже кілька разів з'являлися ніким не спростовані повідомлення про те, що ЦРУ надає логістичну підтримку поставкам опозиції зброї, закупленої на гроші Саудівської Аравії та Катару в третіх країнах. Крім того, повідомлялося, що американські інструктори навчають сирійських повстанців методам ведення бойових дій у сусідній Йорданії, пише «Lenta.ru».

Громадянська війна в Сирії триває вже два роки: повстанці домагаються повалення президента Башара Асада, який не бажає відмовлятися від влади ні за яких обставин. За цей час її жертвами стали вже понад 70 тисяч осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

202