Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські заявляє, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС не спрямована проти співпраці України з Росією. Про це він сказав сьогодні в Києві на засіданні круглого столу на тему «Угода про асоціацію Україна-ЄС. Terra incognita?»

«Угода про асоціацію не є негативним інструментом, який спрямований проти співпраці з Росією чи іншими країнами», - сказав він.

За словами Томбінські, інститути Євросоюзу і країни-члени ЄС дуже зацікавлені в хороших відносинах між Україною і Російською Федерацією.

Однак Томбінські вважає, що необхідно вчитися на уроках минулого. Він нагадав, що на початку 1990-х років розвиток країн Центральної Європи був невизначеним. За його словами, коли Польща намагалася приєднатися до НАТО, керівництво Росії зазначало, що це рішення спрямоване проти Росії і може поставити під загрозу польсько-російські відносини, повідомляє «УНІАН».

«Кваснєвський (екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський. - Ред.) відповів на ці ідеї російської сторони запитанням: «А які відносини у Росії з Німеччиною, Італією чи Францією?». Відповідь була - «Дуже добрі відносини», - сказав Томбінські.

Те ж, на переконання Томбінські, можна сказати і про відносини України з ЄС, зокрема щодо підписання Угоди про асоціацію.

«Це може тільки поліпшити відносини з Російською Федерацією, бо будуть створені чіткі правила гри, і це також може допомогти відповідним інститутам у цих відносинах», - сказав він.

«Адаптація українських товаровиробників, які надають послуги до стандартів і правил ЄС, також створить симетричний ефект і на російському ринку, однак приєднання до Митного союзу такого ж симетричного ефекту не створить для українських компаній, для їх участі на ринку Європейського Союзу», - сказав Томбінські.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні визначених Європейським союзом проблем.

У ЄС також звернули увагу української сторони на необхідність здійснення низки реформ. Зокрема, йдеться про вдосконалення виборчого законодавства, вирішення питань, пов'язаних з вибірковістю правосуддя, проведення реформ у рамках порядку денного асоціації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

293