Нобелівський лауреат, розробник технології екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) британець Роберт Едвардс помер у віці 87 років.
Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на інформацію Кембриджського університету, де Едвардс багато років працював у департаменті фізіології.

Едвардс у 2010 році отримав Нобелівську премію з фізіології і медицини за розробку методу запліднення людських яйцеклітин in vitro, медичного досягнення, яке становить зміну парадигми у лікуванні багатьох типів безпліддя.

Стан його здоров'я тоді не дозволив професору приїхати на церемонію вручення - за нього премію отримала його дружина Рут.

Едвардс розробив метод, який дав мільйонам безплідних пар можливість мати дітей. Він почав свої дослідження в області запліднення у Кембриджському університеті ще у 1955 році. Разом з гінекологом Патріком Стептоу вони вперше змогли отримати запліднення у пробірці в 1970 році. Однак близько 10 років не вдавалося домогтися, щоб запліднена яйцеклітина прижилася, вагітність пройшла нормально і завершилася народженням здорової дитини. Тільки в 1978 році, 25 липня, народилася перший «дитина з пробірки» - Луїза Браун.

У 2001 році Едвардс отримав найпрестижнішу американську нагороду у сфері медицини - Ласкеровську премію. У 2011 році «за службу біології розмноження людини» він був удостоєний лицарського звання.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307