Державна служба України з надзвичайних ситуацій планує завершити роботи з очищення від вибухонебезпечних предметів території 275 артилерійської бази ракет і боєприпасів Міністерства оборони України біля села Новобогданівка Запорізької області до кінця 2013 року. Про це повідомив перший заступник голови ДержНС України Сергій Данилюк під час робочого візиту у Запорізьку область, повідомляє прес-служба відомства.

«Територія Мелітопольського району Запорізької області - інвестиційно приваблива. Ця земля повинна використовуватися для ведення сільського господарства. Підготувати територію для цього не становить великих проблем, тим більше, це реально зробити в цьому році. Таким чином територія близько 230 га буде не зоною лиха, а землею, що приносить дохід», - повідомив Данилюк.


 
За його словами, очищення території артбази - одне із головних завдань ДержНС. У зв'язку з цим з 4 березня на цій території сапери Міноборони і ДержНС почали планові роботи. «З 4 березня вже відпрацьовано 33 га території. Щодня тут виконують завдання за призначенням більше 50 чоловік особового складу та 12 одиниць спеціальної інженерної техніки ДержНС України. В ході робіт піротехніки вилучили і транспортували на місця тимчасового зберігання 1093 одиниці вибухонебезпечних предметів. Всього вже знищили 696 боєприпасів», - повідомив начальник Головного управління ДержНС у Запорізькій області генерал-майор Олексій Лепський.

 
У ДержНС зазначили, що кожну п'ятницю з 14:00 до 16:00 у спеціально відведеному місці фахівці проводять контрольовані підриви вилучених вибухонебезпечних предметів з дотриманням правил безпеки. Рятувальники та представники Міноборони заздалегідь провели роз'яснювальну роботу з жителями Мелітопольського району для того, щоб запобігти паніці серед населення. Також вони звернулися до громадян з проханням не заходити на територію артбази і не піддавати своє життя небезпеці.

Нагадаємо, 6 травня 2004 року під Новобогданівкою на території колишньої 275-ї артилерійської бази ракет і боєприпасів Міноборони України, де зберігалося до 4,5 тис. умовних вагонів боєприпасів, сталася пожежа, що призвела до їх детонації. Внаслідок вибухів боєприпаси розліталися у радіусі 10-40 км. Пізніше новобогданівські склади детонували ще кілька разів у 2005 і 2006 роках.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199