Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко визнав роботу консульств з контролю за дітьми, усиновленими іноземними сім'ями, недостатньою. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, він заявив під час брифінгу.

«Повинен визнати недостатню роботу (консульств українських посольств. - Ред.). Ця ситуація вимагає швидких рішень влади», - сказав він.

За його словами, всього за кордоном перебувають 21574 дітей, усиновлених іноземцями у 34 країнах світу. Найбільша кількість дітей проживає у США - 8250, в Італії - 6212, в Іспанії - 3121, У Франції - 1310, в Ізраїлі - 907.

«Аналізуючи ситуацію загалом, були виявлені наступні проблемні питання: несвоєчасне надання звітів сімей-усиновителів, несвоєчасна постановка дітей на консульський облік, переусиновлення судами без отримання дозволу відповідних органів України, відсутність інформування про нове місце проживання дитини, а також недосконалість законодавчої бази України» , - зазначив Павленко.

Також він підкреслив, що у результаті його візиту до США Міністерству закордонних справ України та Кабінету Міністрів було подано низку пропозицій щодо поліпшення законодавчої бази. «Ми повинні виконати завдання Президента - знати про долю кожної дитини, що проживає за кордоном і надавати їй допомогу та захист», - заявив Уповноважений Президента.

Головними пропозиціями, за його словами, є: визначення чіткої процедури нагляду за дітьми, уніфікація ведення справ у всіх дипломатичних консульствах, написання інструктивного листа, який буде нормувати дії консульського працівника, створення порядку ведення єдиного досьє, забезпечення необхідного фінансування та інше.

Як повідомляв ForUm, Міністерство закордонних справ України вживає заходів щодо вдосконалення існуючого на сьогоднішній день механізму нагляду за усиновленими українськими дітьми, які проживають за межами нашої держави.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

298