Виведення військ НАТО з Афганістану дестабілізує ситуацію в усій Середній Азії. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомив керівник Антитерористичного центру держав-учасниць СНД Андрій Новіков.

«Ні для кого не секрет, що виведення військ іноземного контингенту у 2014 році створить стратегічну ситуацію в Середній Азії. Адже держави Середньої Азії мають досить протяжні кордони з Афганістаном. Звідси питання про трансферт відповідальності США і коаліцію.

Фактична ситуація в Афганістані і те, як вона буде розвиватися у 2014 році, є свого роду спусковим механізмом для дестабілізації в усій Центральній Азії», - сказав він. На його думку, існує ризик спроб трансформації «арабських революцій» на території країн СНД.

Крім того, за його словами, серйозною загрозою є так звані «корпорації терору», оскільки сьогодні тероризм - це масштабні конструкції та планові економічні взаємини. На його думку, формуються організації, в тому числі із залученням представників кримінального світу, які, прикриваючись ідеєю віри, вирішують виключно економічні питання.

Крім того, терористична активність пов'язана з питаннями енергоресурсів як для країн-споживачів, так і для країн-транзитерів. «Особливо це важливо для російського простору, а також Європи і Китаю», - сказав він.

Експерт нагадав про події в Лівії та Іраку, де повстанцями були захоплені об'єкти нафтовидобутку і морські термінали. «Ось арабські революції - і ось їхні результати», - підкреслив Новіков.

Тим часом експерт заявив, що в Україні рівень терористичної загрози низький. «Досить низький рівень терористичної активності та екстремістської загрози на території всієї держави і зокрема на півострові Крим», - сказав він.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237