Основними проблемами на кордоні України залишаються контрабанда сигарет і автомобілів. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, в ході прес-конференції заявив перший заступник голови Держприкордонслужби України Павло Шишолін.

«Величезна проблема на сьогоднішній день, як і в минулому році, це контрабанда сигарет. Проблема одна – суттєва різниця у ціновій політиці України та ЄС, і вона буде актуальною, поки ціни не вирівняти», - підкреслив він.

За словами Шишоліна, за перший квартал 2013 року затримали близько 15 млн контрабандних сигарет.

Другою великою проблемою, за словами заступника голови, є збільшення кількості затриманих контрабандних авто. «Цей показник збільшився на 72%. У цьому році вже затримано 183 автомобіля», - повідомив він.

Як пояснив Шишолін, більшість контрабандних автомобілів з підробленими документами і литовською реєстрацією провозять для транзиту по території України представники країн Середньої Азії. Подібні затримання проходять на кордоні у середньому двічі на тиждень.

«Крім того, існує проблема крадіжки дорогих європейських авто, які транзитом провозять по території України», - сказав він.

Також Шишолін озвучив перелік «популярних» контрабандних товарів на українському держкордоні.

Так, із Росії в Україну везуть паливно-мастильні матеріали, наркотики (як з території РФ, так і ЄС), з Чернівецької, Одеської та Закарпатської – сигарети, Львівська область та кордон Білорусі – автомобілі.

Між тим, Шишолін підкреслив, що внаслідок використання Держприкордонслужбою України кораблів і авіації на морському кордоні України знизилася активність турецьких браконьєрів.

Однак головною «морською» проблемою, за словами заступника голови Держприкордонслужби, залишається вихід в море для незаконного вилову риби під час нересту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

362